2012. június 19., kedd

Mindent a napozásról

Mi sem természetesebb annál, hogy amikor strandolunk, kifekszünk a partra és napozunk, hátha megkap kicsit  a nap, mert ugyebár most a szép, természetesen napbarnított bőr a divat. Az elvetemültebbek (akik közé én is tartozom), a nyári napokon még a kertbe is képesek kifeküdni a barna bőr reményében.

Sokan viszont annyit tudnak a napozásról, hogy felkapod a fürdőruhát és kimész a tűző napra. Esetleg az okosabbak még naptejet is raknak magukra, de tudok olyanról is, aki még azt sem szokott...
Most kicsit belemennék a napozás rejtelmeibe, mert nem csak annyiból áll, hogy kimegyünk egy törülközővel a kezünkbe és 3 órán át kint süttetjük a hasunkat....
 
A barna bőr még annó sok országban nem volt elterjedt, mivel a barnaság a napon dolgozást - a fizikai munkát jelentette, szóval a dolgozó emberek voltak napbarnítottak. A gazdagoknál az volt a módi, hogy minél inkább fehérebbek legyenek, hisz az jelezte a gazdagságukat, hogy dolgoztak helyettük.
Aztán amikor az 1920-as évek nagy tervezője, Coco Chanel visszatért a Francia Riviérán töltött nyaralásából gyönyörű barna bőrrel, hirtelen a gazdagok végjegyévé vált a napbarnítottság. 

A melanin az a bizonyos barna pigment, ami a barnulásunkat okozza. Mikor már kap az ember egy jó színt, sokkal kevésbé ég le, pontosan ezek miatt a pigmentek miatt. DE. Hiába vagyunk szép barnák, hiába véd minket ez a kedves melanin a nap káros sugaraitól, így is lehet komolyabb bajunk, szóval MINDIG használjunk naptejet, ami kiszűri ezeket a káros dolgokat, és nem engedi behatolni a bőrbe!
Ha már volt szó a naptejről, erre terelem tovább a beszédet... Akinek nagyon fehér, sápadt, érzékeny bőre van, mindenképpen egy magas faktorszámú naptejjel kenje magát! (50SPF) Akinek viszont átlagos, könnyen barnuló bőre van, elég ( 20-30 SPF). Majd végül, ha elég szép színünk lesz, lentebb vihetjük a számokat és elég akár a 15-10-6 SPF is. 

Az AVB sugarak a bőr felszínét, a hámréteget támadják meg, ők okozzák a leégést, a bőrpírt, és hajlamossá teszi a bőrünket a melanoma kialakulására! Ezért fontos, hogy AVB és UVA szűrő naptejet használjunk!
Mint azt ti is tudhattátok, 11 és 3 óra közt semmiképpen ne menjünk napra, vagy maximum egy 10-15 percre, mert akkor a legerősebbek, és legkárosabbak a sugarak! 3 óra után már nem olyan erősek és lehet, hogy valamivel többet kell kint feküdni, hogy meglátszódjon az eredmény de sokkal biztonságosabb és egészségesebb is.

Időnként locsolhatjuk magunkat vízzel is, de ne túl hideggel, és ne túl sűrűn! Miután leszárította rólunk a nap a vizet, újra kenjük be magunkat naptejjel. A másik tipp a sárgarépa. Ehetjük, ihatjuk.... a napozás előtti fogyasztása felkészíti a bőrt a védelemre, a napozás utáni fogyasztása pedig segít megtartani a barnaságot hosszabb ideig. 

Összegezve, maximum másfél-két órát napozzunk, szigorúan délután 3 óra után! Bármennyire is vagyunk barnák, bármennyi sárgarépát is ettünk, mindig naptejezzük magunkat be jó alaposan, és ha többet vagyunk kint, minimum 2 óránként újra kell kenni magunkat! A naphoz szoktatás időszakában csak félórákat legyünk kint a legnagyobb faktorszámú naptejjel, majd fokozatosan növelhetjük a kint töltött időt, és amikor már elértünk egy jó színt, lehet csökkenteni a faktorszámot.

Jó napozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése