2012. június 26., kedd

Takarítsunk!

Általában tavasszal szokott sor kerülni a nagytakarításra, de mivel nyár van, perpillanat nincsen semmi észvesztően fontos dolgom, és a házra már eléggé ráfér egy hatalmas, velős takarítás.
Szóval nem olyan, hogy lepakoljuk a bútorokról a felesleges dolgokat, és átmegyünk rajtuk 2x vizes szivaccsal. Hanem tényleg a könyvespolcokról lehajigáljuk az összes könyvet, a polcot forgatjuk, mozgatjuk mögötte is áttöröljük, majd szelektálunk, és végül visszarendezzük a könyveket. De kezdjük csak sorjában.
Zene nélkül nincs lendületes takarítás.
Már akinek. :D De nekem biztos nem. Mellesleg nem szeretek egymás után 1-2 zenét hallgatni, és mivel nem 2 perc a nagytakarítás lusta is lennék egy 50-60as lejátszási listát összeállítani, így maradok a legegyszerűbb megoldásnál: rádió. Lehet ritmusra mosogatni, törölgetni, felmosni! A kedvünk is jobb lesz, dúdolgatás közben söpörjük le a teraszt... 

Ajánlatos fentről lefele haladni. Vagyis emeletes házban az emeleten kezdjük, de ez egy szobára is lehet érteni úgy, hogy először a plafonról letöröljük az esetleges pókhálókat, kimossuk a függönyt... Aztán jönnek a polcok, szekrények és végül a padló.

Konyha és hűtőszekrény
A konyha az egyik legszennyezettebb terület, hisz a lerakódott zsír-olajfoltok a sütőn, vagy a csempefalon akár. A sütőrácsot is szépen tisztítsuk meg, a csempéken éktelenkedő foltokat a megfelelő vegyszerrel tüntessük el, de ne felejtkezzünk meg a mikróról se!
A hűtőszekrényt is pakoljuk ki, szelektáljuk a megromlott dolgokat, és az oldalait, rácsait is alaposan törölgessük át.

+1 : A mikró oldalára száradt ételmaradványokat legkönnyebben úgy tudod eltávolítani, ha citromos vizet öntesz egy tálkába majd azzal átsúrolod. A tűzhelynél erős zsíroldó szerre lesz szükséged, ilyenkor jól jön ecet vagy szódabikarbóna. 
Fürdőszoba:
Itt elsősorban vízkőtől, szappanlerakódástól és kozmetikumokból kifolyt tartalmaktól kell megszabadulnunk. A csempét mosószeres vízzel, a padlót fertőtlenítőszeres vízzel mossuk át, hogy megszabaduljunk a baktériumoktól. A vízköves csapokat ecetes vízzel, vagy speciális vízkőoldószerrel törölgessük át. 

+1: Az eldugult lefolyót tisztítsd ki, majd önts bele szódabikarbónát és rá ecetet, majd a habzás után forró vízzel öblítsd le. Itt is dobáljuk ki a lejárt kozmetikumokat, beszáradt termékeket.

Hálószoba és a nappali:
Itt is kezdjük fentről lefele, vagyis pókhálókkal és a lámpák letakarításával. Mint fentebb is írtam a könyveket a polcokról szelektáljuk, majd törölgessük át őket, mert az egyik legjobb porfogók. Minden polcot törölgessünk át vizes ronggyal, majd porszívózzuk át a szőnyeget, paplant. Az ágyak mögé is nézzünk be!
Válogassuk ki a gardróbból azokat a ruhadarabokat is, amiket már nem hordunk vagy kinőttünk. 
Ablakok
Kezdjük az ablakpárkánnyal, hiszen nem csak az ablaküveget kell letakarítani! Miután megvagyunk, az üveget először mossuk le bő vízzel, mert ha szárazon kezdünk neki, könnyen megkarcosodhat. Majd használhatjuk a jól bevált ablakmosó folyadékunkat, s végül azt is mossuk le bő vízzel, aztán kézi papírtörlővel itassuk fel a vizet.

+1: Az ablakkeretre lerakódott légypiszkot legkönnyebben hideg teába mártogatott ronggyal tudjuk eltüntetni.

Természetes tisztítószerek az nlcafe   -ról:

Néhány közönségesnek tűnő, de hatásos konyhai alapanyaggal helyettesítheted a méregdrága és sokszor egészségre is ártalmas háztartási tisztítószereket.

Ecet
• Kiváló vízkőoldó, használhatod vízforralók, kávéfőzők, mosógép vízkőmentesítésére.
• Ha az ablaküveget ecetes vízzel mosod le, még fényesebb hatást érsz el, és a foltok miatt sem kell aggódnod.
• Langyos vízbe tegyél egy kevés ecetet, és egy benedvesített ronggyal törölgesd át a különböző fürdőszobai eszközöket, csapokat, a mosogató szélét és az egyéb rozsdamentes darabokat. 

Szódabikarbóna 
• Csodákat képes művelni a műanyag felületekkel, így a hűtőszekrény és a fagyasztóláda tisztítására is alkalmas. Langyos vízzel átitatott szivacsra tegyél egy kevés szódabikarbónát, és törölgesd át vele a hűtő belsejét. Szagtalanító hatásának köszönhetően nagy hasznát veheted a hűtőben uralkodó kellemetlen szagok eltüntetésében, csak tegyél egy kinyitott szódabikarbónás tasakot a hűtőszekrénybe, hogy magába szívja az ételszagokat.

Citrom

A fém- és réztárgyakat kíméletesen, mégis nagyon hatásosan tisztítja. • A citromlé képes eltüntetni a gyümölcsfoltokat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése